niedziela, 5 czerwca 2011

sobotni obiad


KMINKOWE ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI:

5 ziemniaków (mniej-więcej podobnej wielkości)
1/3 miseczki mąki
2 łyżki kminku (wg uznania więcej lub mniej)
olej
sól
dwa ząbki czosnku

Najpierw musimy dokładnie wyszorować ziemniaczki pod bieżącą wodą. Wysuszamy ściereczką i nakłuwamy głęboko widelcem ze wszystkich stron.Wkładamy do miseczki z olejem wymieszanym z solą i czosnkiem. Mieszamy wszystko dokładnie rękoma. Potem obtaczamy ziemniaczki w mące wymieszanej z dwoma łyżkami kminku. Wkładamy na blachę i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Podczas pieczenia można kilka raz poprzekładać je na drugą stroną, żeby równomiernie się przypiekły. Po upieczeniu, wyjmujemy i nacinamy je lekko na krzyż. Odchylamy skórkę i wkładamy po łyżeczce majonezu


ZAPIEKANE POMIDORKI
3 Pomidory
Łyżka Jogurtu Naturalnego
Łyżka białego serka (np. Bieluch)
kawałek startego na tarce sera żółtego
2 pieczarki (pokrojone drobno)
1 jajko
przyprawy wg. gustu!
plasterki szynki

Pomidory pociąć na centymetrowe plastry. W miseczce mieszamy wszystkie składniki (jogurt, serek biały, ser żółty, jajko, przyprawy). Mieszaniną przkładamy pomidora. Na każdą warstwę kładziemy plasterek szynki. Wkładamy do naczynka żaroodpornego i polewamy oliwką i pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni .



(Dlatego idelanie się komponuje przygotowanie ich obu na raz, ponieważ najpierw zrobi się ziemniaczki, włoży się do piekarnika, i można się spokojnie zająć pomidorkami , po przygotowaniu wrzucic do ziemniaków i wyjąć i to i to w tym samym czasie. : ))



1 komentarz: