czwartek, 21 lipca 2011

kuchennie część pierwsza : sernik na zimno


Sernik na zimno. (na małą tortownicę)

1 litr mleka
4 jajka
szklanka cukru
1 śmietana 250ml (gęsta i kwaśna)
1/2 kostki masła
herbatniki
sok z cytryny

Mleko zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać do gotującego mleka. Mieszać aż zrobi się twaróg (wypłynie). Przełożyć na gęste sitko to przestygnięcia (pół godziny, godzinę).
Zmiksować masło z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po łyżce wystudzonego twarogu i sok z cytryny.


Na wyłożoną folią tortownicę rozłożyć biszkopty/ hernatniki, na to równomiernie rozłożyć stworzoną chwilę wcześniej masę, rozłożyć ulubione owoce i wczesniej przygotowaną, jeszcze niezastygniętą galaretkę. Włożyc do lodówki aż stężeje : )

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz