wtorek, 22 marca 2011

CALZONE

Przed chwilą wysłałam Basi mój, troszkę przeinaczony przepis na Calzone. Po chwili stiwerdziłam, że każdy powinien, spróbować je zrobić. Wrzucam więc przepis tu!



CALZONE
2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
15g. drożdży
(ja dałam z 20;))
5-6 szklanek mąki
1/2 szklanki oleju
trochę soli,
szczypta pieprzu ; )

..to wszystko zagnieść, odstawić do wyrośnięcia.
(pod kaloryfer, w misce przykrytej ściereczką,
albo mój sposób - rozgrzanie piekarnika otworzenie klapy i
na tej otwartej klapie w misce pod ściereczką. haha!
Rośnie jak nie wiem co ! Potem należy uformowac z nich
( wyjdą ze cztery) kulki i rozwałkować każdą z nich
do kształtu listka (mniej-więcej),
posmarować jakimś sosem-koncentratem, keczupem (?).
Na to szynka na kawalki pokrojona,
jakieś warzywa (kukrydza, groszek, fasola czerwona)
- kwestia gustu i pieczarki.
Następnie zawinąć w pierożka.
Po wierzchu posypac jakimiś ziołami. Bazylią, czy oregano.
Jak będziesz sklejać, to pomocz miejsce sklejenia
trochę ciepłą wodą, żeby się nie otworzyło w trakcie pieczenia.
No i pieczesz na 220 stopni, na termoobieg (ten wiatraczek). ok 15 minut,
(wcześniej już rozgrzewasz piekarnik)
ale ja proponuję siedzieć i patrzeć jak wygląda.
Jak będzie się już rumieniło to znak, że jest gotowe ; )

yummy, yummy, yummy : D


wyglądało to tak : -klik- i -klik-
zdjęcia robione na szybkości, ponieważ nie mogliśmy się doczekać aż to schrupiemy!

3 komentarze:

  1. j. mowi, ze mu b.smakowalo wiec juz kocham ten przepis :d i nastepnym razem chce zrobic hawajskie nadzienie :D !

    ps - dodalam jeszcze szklanke cieplego mleka i wyszlo takie milo-puchate:))

    :* wpisuje do ksiazeczki z przepisami!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przesmacznie! a co Ty włożyłaś jako nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowykoncentrat z keczupem na podklad, pieczarki, szynkę pokrojoną w paski, kukurydzę, groszek i czerwoną fasolę i ser koniecznie ! : )

    OdpowiedzUsuń